I Sussis skafferi

Matbloggstoppen

Chokladmousse mascarpone

Publicerad 2012-03-29 19:09:21 i Bakverk och desserter

Hallå folket! Jag har varit lite inaktiv ett tag men nu kör vi igen. Idag var jag lite sötsugen och funderade på vad man skulle kunna slänga ihop så jag kikade in i kylen och där hittade jag en burk mascarpone. Och vispgrädde. Så det fick bli min bas! Slängde bara ihop lite på en höft men försöker lista ungefär hur mkt av varje jag tog. :)
mascarpone chokladmousse
Till 4-6 personer:
250 g mascarpone
ca 3 dl vispgrädde
ca ½ dl sukrin
2-3 msk kakao
Vispa ihop mascarpone och grädde med sukrin och kakao till en jämn, tjock, fluffig smet. Spritsa ut i portionsskålar och ställ i kylen minst en halvtimme. Ät och njut! :) Kan ev dekoreras med valfria bär och/eller riven mörk choklad.

LCHF-pangkakor! :-)

Publicerad 2012-03-24 14:39:53 i Matigt!

LCHF-pangkakor! :-)    4 st stora    4 ägg  1,5 dl grädde  1,5 dl mjölk  2 msk fiberhusk  0,5 dl bakepro  en nypa salt    Vispa ihop allt med elvisp, låt stå i ca 5 minuter, stek sedan i rikligt med smör. Servera med vispad grädde och hallon. Den här varianten flyter ut och håller ihop bra och är lätta att få tunna. :)

LCHF-pangkakor! :-)


4 st stora

4 ägg
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
2 msk fiberhusk
0,5 dl bakepro
en nypa salt

Vispa ihop allt med elvisp, låt stå i ca 5 minuter, stek sedan i rikligt med smör. Servera med vispad grädde och hallon. Den här varianten flyter ut och håller ihop bra och är lätta att få tunna. :)


Vaniljkladdkaka med hallongrädde <3

Publicerad 2012-03-21 22:59:11 i Bakverk och desserter

Det här receptet hittade jag här: http://mariannslchf.se/vaniljkladdkaka-med-hallongradde/ och jag har modifierat det en aning eftersom jag inte hade stevia eller vaniljstång.
vaniljkladdkaka
ca 8 bitar
Ingredienser:
150 g smält osaltatsmör
1 dl grädde
1-1,5 krm fransk stevia  (se nedre bild) eller 3 msk erythritol (sötrix, sukrin, sötin) och 1/4 krm stevia
4 ägg
3 msk kokosnötmjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 färsk vaniljstång ( eller 1 tsk vaniljpulver)
Servering:
2 dl grädde
2 dl lättmosade hallon
Gör så här
1. Koka upp grädden med fröna från en urgröpt vaniljstång, låt också stången få sjuda med under någon minut, låt det dra i minst 5 minuter, gärna länge. Fiska sedan upp stången. Värm upp grädden och lägg smöret att smälta..
2. Rör sedan i äggen och sötning väl i smeten.
3. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i kastrullen.
4. Smöra och pofiberbröa en springform ca 21 cm i diameter.
5. Häll smeten i formen och grädda i ugnen 175 grader i ca 8-10 minuter. Passa kakan noga då den ska dallra lite ca 3 cm från kanten och in. Ta ut och låt svalna lite. Vispa grädden och vänd ner de mosade hallonen.
Spritsa hallongrädden på vaniljkladdkakan.
ca 8 bitar
Ingredienser:
150 g smält osaltatsmör
1 dl grädde
4 msk sukrin
4 ägg
3 msk kokosnötmjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 tsk vaniljpulver
Servering:
2 dl grädde
2 dl lättmosade hallon
Gör så här
1. Koka upp grädden med vaniljpulvret, låt det dra i minst 5 minuter, gärna längre. Värm upp grädden och lägg smöret att smälta..
2. Rör sedan i äggen och sötning väl i smeten.
3. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i kastrullen.
4. Smöra och pofiberbröa en springform ca 21 cm i diameter.
5. Häll smeten i formen och grädda i ugnen 175 grader i ca 8-10 minuter. Passa kakan noga då den ska dallra lite ca 3 cm från kanten och in. Ta ut och låt svalna lite. Vispa grädden och vänd ner de mosade hallonen.
Spritsa/klicka hallongrädden på vaniljkladdkakan.
Mumsmums!

Slickatallrikengott! Blomkål-broccoligratäng med bacon och kycklingfilé

Publicerad 2012-03-21 21:15:35 i Matigt!

gratäng

Ingredienser:

250 g broccoli
250 g blomkål
2 kycklingfiléer
140 g bacon
1 röd paprika
1½ purjolök
8 champinjoner
paprikapulver
chilipulver
chilipeppar
½ solovitlök

Sås:
en klick smör
100 g cream cheese
2,5 dl grädde
1 dl creme fraiche

1 ägg
svartpeppar
salt
½ solovitlök

riven ost


Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka broccoli och blomkål.
Tärna bacon och kycklingfilé och stek sedan dem tillsammans.
Krydda kycklingen och baconen och pressa i en halv solovitlök.
Hacka purjolök och paprika och skiva champinjonerna. Lägg sedan i det med baconet och kycklingen.

Tag en kastrull och häll i en klick smör, ha sedan i grädde, cream cheese och creme fraiche. Rör tills allt har smält. Ta i ägget under omrörning. Krydda och pressa i en halv solovitlök.

Lägg i blandingen av kött och grönsaker i en ugnsform och häll sedan över såsen. Toppa med riven ost. Låt den sedan tillagas i ugnen i ca 15 minuter eller tills osten har blivit gyllenbrun.

Smaklig spis! :)

Gudomlig LCHF Kladdkaka!

Publicerad 2012-03-17 21:49:15 i Bakverk och desserter

Har sneglat på denna ljuvliga kaka länge och nu ikväll slog jag till och bakade den! Hittade den hos Tessan som i sin tur hade hittat den här. Det var den mest fantastiska kladdkaka jag nånsin smakat! Ett måste för alla chokladälskare! :)
kladdkaka
Ingredienser:
4 ägg
1 tsk vaniljpulver
1 dl sukrin (jag lade faktiskt till ½ dl till)
200 g smör
200 g mörk choklad (minst 70%, jag använde Lindts 86%)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smör och choklad på svag värme i en kastrull.
3. Vispa under tiden ägg, vanilj och sukrin riktigt pösigt.
4. Häll chokladblandningen i äggblandningen och vispa lite till.
5. Häll chokladsmeten i en springform och grädda i mitten av ugnen i ca 6-7 minuter.
6. Ställ in i kylskåp en liten stund.
7. Servera med en klick grädde och valfria bär.

Kökstjänst

Publicerad 2012-03-16 23:40:39 i Allmänt

Idag tror jag att jag har spenderat hela dagen i köket, åtminstone känns det så. Det såg ut som tredje världskriget när jag vaknade så det var bara att ställa sig och röja upp. Sen gick jag och handlade och så tillbaka i köket och laga köttfärsbiffar med blomkålsmos och göra potatismos till mannen och sonen. När jag hade skalat potatisen kom jag på att jag ju hade glömt köpa blomkål så det var bara till att knata iväg till affären igen! Nåja, motion har jag fått iaf. :) Sen nu ikväll har jag bakat fröiga tekakor, denna gång gjorde jag dem mindre, det blev 12 st. :)

frötekaka

Kul med statistik!

Publicerad 2012-03-16 00:10:20 i Allmänt

Startade bloggen den 5/3 så den är väldigt ny. Men det är lite intressant att kika på statistiksidan. Noterar att så fort jag twittrar eller facebookar och lägger ut länken till bloggen blir det en uppgång. De dagar jag varit lat händer inte mycket. Idag har jag kommenterat lite på sonens flickväns blogg och då ökade besökarantalet markant. Gissar att det har ett samband. Ganska självklart egentligen så jag fattar inte varför jag sitter här och skriver om det. Haha!

statistik

Repmat!

Publicerad 2012-03-14 21:54:08 i Allmänt

Verkar som mina ägg&bacon cupcakes föll killarna i smaken! :)
ew
Bandet heter Everlasting Weekend för er som undrar. Musikstil? Hardcore/metal. Asbra! :)

"Matlåda" till sonens band!

Publicerad 2012-03-14 19:28:41 i Allmänt

Min son fick med sig ett gäng ägg och bacon cupcakes till repet med bandet. Hoppas de blir nöjda! :)
muff
Såååå himla enkelt! Använd stabila stora muffinsformar och klä dem med bacon, knäck sedan ett ägg i varje. In i ugnen 200 grader ca 15-20 minuter. Klart! Ja, krydda äggen om du vill med valfri krydda. Paprika kanske kan bli gott? Örtsalt? Prova vad du själv gillar! :)

Storkok!

Publicerad 2012-03-13 21:28:54 i Allmänt

Idag gjorde jag storkok! Billig fläskkarre i bit i affären och halva priset på både champinjoner och morötter = passa på! Men jag måste införskaffa nåt att reda av såser och grytor med. Nån som har nåt bra tips på vad man kan använda istället för vetemjöl? Idag tog jag det iaf, det kan ju inte bli så jättehögt kolhydratinnehåll av ca 1 dl mjöl till en megastor gryta som räcker till typ 20 personer?
mat
Javisstja, jag fick hjälp med matlagningen. Haha!
katt
Jag vet att morötter kanske inte är helt lchf men jag petade undan de flesta ur grytan. Mannen och sonen fick kokt potatis till, jag kokade blomkål till mig. Det blev så gott att jag slickade tallriken efteråt! Mums!
blomkål
Hur gjorde jag då? Jo, fräste 2 hackade lökar, 8 skivade champinjoner och 1 kg kött skuret i mindre bitar. Salta och peppra (vitpeppar). I med lite kinesisk soja och sen ca ½ liter vatten och 3 dl grädde. En grönsaksbuljongtärning och en köttbuljongtärning. Jag hade ½ kilo morötter skuren i slantar. I med det, låt puttra några minuter. Red av såsen, jag använde en toppredning av vetemjöl men det borde ju finnas nåt LCHF-vänligare alternativ? Smaka av. Ät. :)

Gonatt folket!

Publicerad 2012-03-13 00:08:50 i Allmänt

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/3566867/i-sussis-skafferi?claim=jmj4hmfxwmt">Follow my blog with Bloglovin</a>

Minichokladfondant

Publicerad 2012-03-12 18:31:10 i Bakverk och desserter

Blev tipsad om ett recept på supermumsiga chokladfondanter som jag modifierade lite för att LCHF-anpassa det:
http://glutenfribakning.blogspot.com/2010/01/glutemfri-chokladfondant.html

choklad

gudomligt

Ugn 200 grader

Ca 16 st

100 g mörk choklad 86%
100 g rumsvarmt smör
1 dl sukrin
3 ägg
½ dl kokosmjöl
1 krm salt

Smält chokladen, vispa smör och sukrin med elvisp och vispa sedan ner äggen ett i taget. Blanda i mjöl, salt och choklad och häll upp i små bullformar. Grädda i nedre delen av ugnen ca 6-7 minuter. De ska vara lite lösa i mitten när man tar ut dem.

Låt svalna en aning och stjälp upp på ett fat och servera med glass eller grädde.

Det går att spara dem färdiggräddade i kylen och värma på några sekunder i micron vid servering. Funkar även att frysa. Smakar gudomligt! :)

Chokladbollar med mandelmjöl

Publicerad 2012-03-12 15:07:06 i Bakverk och desserter

Till mellofinalen gjorde jag lite gottigott som jag hittade här:

http://tessanslchf.blogspot.com/2011/12/chokladbollar-med-mandelmjol.html
med mandelmjöl
Ca 15-20 st
100 g rumstempererat smör
100 g kokosflingor + lite att rulla i
150 g mandelmjöl
2-3 msk ekologisk kakao
2 msk starkt bryggkaffe
½ dl sukrin
Vispa ihop smör och sukrin med elvisp. Rör ner resten av ingredienserna och vispa lite till. Rulla små bollar och rulla i kokosflingor. Låt stelna i kylskåp minst en timme. Ät och njut! :)

Formbröd med frön

Publicerad 2012-03-12 13:44:00 i Matbröd

Idag har jag varit på http://www.vitaminverket.com/ och inhandlat nytt mandelmjöl. Köpte oxå bakepro för första gången, så nu tänkte jag experimentera lite och se om jag kan få till något gott matbröd. Det står i ugnen nu, väntar spänt på resultatet! :)


Formbröd med frön  3 ägg  2 msk cream cheese  1 dl creme fraiche  1 dl mandelmjöl  ½ dl bakepro  ½ dl kokosmjöl  1,5 tsk psyllium  2 tsk bakpulver  ½ dl torrostade solrosfrön  ½ dl skalade sesamfrön  ½ dl krossade linfrön  ½ tsk salt

Formbröd med frön

3 ägg
2 msk cream cheese
1 dl creme fraiche
1 dl mandelmjöl
½ dl bakepro
½ dl kokosmjöl
1,5 tsk psyllium
2 tsk bakpulver
½ dl torrostade solrosfrön
½ dl skalade sesamfrön
½ dl krossade linfrön
½ tsk salt

Vispa äggen luftigt med elvisp, tillsätt cream cheese och creme fraiche. Blanda alla torra ingredienser i en annan skål och tillsätt det sedan till äggblandningen. Vispa lite till med elvispen. Låt stå i ca 5 minuter. Klä en mindre form med bakplåtspapper och häll i smeten. Toppa med lite solroskärnor. Grädda i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter.
Formbröd med frön  3 ägg  2 msk cream cheese  1 dl creme fraiche  1 dl mandelmjöl  ½ dl bakepro  ½ dl kokosmjöl  1,5 tsk psyllium  2 tsk bakpulver  ½ dl torrostade solrosfrön  ½ dl skalade sesamfrön  ½ dl krossade linfrön  ½ tsk salt
Det blev supergott! Kommer definitivt att bakas fler gånger! :)

Ej LCHF hamburgerbröd utan jäst

Publicerad 2012-03-09 19:03:11 i Allmänt

Idag bakar jag 2 st LCHF hamburgerbröd till mig och 2 st med vanligt mjöl till mannen. Hittade ett recept utan jäst:

1 dl kallt vatten
1 msk olja
1 krm salt
2 tsk bakpulver
2-2,5 dl mjöl
sesamfrön

Forma 2 st bullar och tryck dit sesamfrön på toppen.
Grädda i 225 grader i ca 15 minuter.

bröd

Till vänster "vanliga" hamburgerbröd och till höger LCHF-hamburgerbröd. :)
LCHF Hamburgerbröd

1 ägg
1 dl vatten
1 dl riven ost
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
salt
sesamfrön 

Gör så här 
Blanda allt utom sesamfrön
låt svälla i 20 min
Forma 2 st bullar och tryck dit sesamfrön på toppen.
Grädda i ugnen 200 grader i 20 min.

Inte hungrig

Publicerad 2012-03-08 21:44:09 i Allmänt

Idag har jag inte varit hungrig alls så jag har bara ätit lite filmjölk med "frömüsli" (krossat linfrö, solrosfrön och sesamfrön). Funderar på om jag ska ta en macka och en kopp te med grädde sedan, gjorde ju Fröiga tekakor häromkvällen. Eller om jag ska göra en baconomelett. Inte bestämt mig än. Har ätit några bitar Lindts choklad 70%, med blåbär. Mumsigt värre!
Faktum är att om jag håller mig till att låta bli kolisar så mkt det går minskar mina hungerkänslor. Då borde det ju resultera i viktnedgång om jag bara slutar fuska med kolhydrater som jag har gjort lite för mkt fram till nu. Men nu jäklar ska det bli ändring på det, märker ju att mitt sug blir mindre och mindre ju mer jag avstår från det. :)
Fröig tekaka, hemgjord bregott, rökt skinka, Boxholms gräddost och röd paprika. :)
Det blev grönt te med vanilj och en skvätt grädde och en god kvällsmacka. :)
Fröig tekaka, hemgjord bregott, rökt skinka, Boxholms gräddost och röd paprika. :)

Dagens lunch :)

Publicerad 2012-03-07 15:30:38 i Matigt!

Färsbiffar med stekta grönsaker
Sussis färsbiffar med stekta grönsaker :)
500 g blandfärs
1 finhackad gul lök
1 ägg
2 dl mjölk
1 msk fibrex
½ dl pofiber
salt och peppar, ev andra goda kryddor, ex grillkrydda, paprikapulver, örtkryddor etc.
smör

Gör så här: Blanda ihop mjölken med pofiber, fibrex och kryddor. Låt svälla i minst 15 minuter. Hacka under tiden löken fint. Blanda köttfärs, lök och ägg i en skål, tillsätt mjölkblandningen och rör ihop till en jämn smet. Forma biffar i handen (fukta händerna med kallt vatten innan) och lägg i stekpanna med smör. Stek ca 1-2 minuter på varje sida.
Servera med stekt röd paprika och squash. Smaklig måltid! :)

Fröiga tekakor

Publicerad 2012-03-06 22:34:40 i Matbröd

Ingredienser:   0,5 dl sesamfön  200 g philadelphiaost (Jag använde Coops cream cheese)  125 g keso (Jag använde laktosfri keso)  4 ägg  1 dl krossat linfrö  1,5 tsk bakpulver   2 tsk havssalt (Jag hade inget havssalt så jag tog ½ tsk vanligt salt istället)  1 dl mandelmjöl  1 msk fiberhusk     Gör så här   Sätt på ugnen på 175C  rosta sesamfrön i stekpannan och låt svalna  rör samman phiadelphiaost och keso  vispa äggen riktigt fluffiga i separat skål  rör ner krossat linfrö, sesamfrö, bakpulver, mandelmjöl och salt i phiadelphiasmeten  tillsätt lite av äggsmeten och rör om  tillsätt fiberhusken och rör samman  tillsätt lite av äggsmeten allt eftersom och rör samman till en smet. Låt svälla en stund (jag väntade ca 10min)  klicka ut smeten på en pappersklädd plåt (jag smorde bara en plåt och det fungerade bra). Grädda i mitten av ugnen ca 30-35 min tills brödet fått en gyllengul färg. Låt brödet svalna på galler.  Receptet kommer från Annika Rognebys senaste bok Bakglädje till vardags och fest, baka med LCHF utan socker och mjöl.
6 st.

Ingredienser:
0,5 dl sesamfön
200 g philadelphiaost (Jag använde Coops cream cheese)
125 g keso (Jag använde laktosfri keso)
4 ägg
1 dl krossat linfrö
1,5 tsk bakpulver
2 tsk havssalt (Jag hade inget havssalt så jag tog ½ tsk vanligt salt istället)
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk

Gör så här
Sätt på ugnen på 175C
rosta sesamfrön i stekpannan och låt svalna
rör samman philadelphiaost och keso
vispa äggen riktigt fluffiga i separat skål
rör ner krossat linfrö, sesamfrö, bakpulver, mandelmjöl och salt i philadelphiasmeten
tillsätt lite av äggsmeten och rör om
tillsätt fiberhusken och rör samman
tillsätt lite av äggsmeten allt eftersom och rör samman till en smet. Låt svälla en stund (jag väntade ca 10min)
klicka ut smeten på en pappersklädd plåt (jag smorde bara en plåt och det fungerade bra). Grädda i mitten av ugnen ca 30-35 min tills brödet fått en gyllengul färg. Låt brödet svalna på galler.
Receptet kommer från Annika Rognebys senaste bok Bakglädje till vardags och fest, baka med LCHF utan socker och mjöl.

Jag hittade det här receptet här:
http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=1501
och jag använde texten på den sidan oxå, med en aning modifiering. Bilden är dock min egen. :)

Ägg och bacon-cupcakes! :)

Publicerad 2012-03-05 20:02:28 i Matigt!

Min dotter och jag kom på en kul grej:

 Klä en stor muffinsform med bacon 1/2 pkt till en portion. Knäck i ett ägg och in i ugnen på 200 grader i ca 20 min. :-)
Klä en stor muffinsform med bacon 1/2 pkt till en portion. Knäck i ett ägg och in i ugnen på 200 grader i ca 20 min. :-)
Enkelt, kul och gott! :D

Pust och stön

Publicerad 2012-03-05 13:55:43 i Allmänt

Sådärja! Nu har jag äntligen lagt in alla recept jag hade till dags dato. En del av recepten har jag hittat på nätet men jag skrev av dem på papper och minns inte var jag hittade dem, så om jag har "stulit" ditt recept eller om du vet var det finns ett likadant så säg gärna till mig så kan jag länka till den som ska ha cred för det! :)
Tack på förhand och hoppas ni får nytta av min lilla samling. Jag vet bara att jag tycker det är kul att samla på sig en massa olika recept och testa nya saker. Ge mig gärna tips på hur jag kan förbättra oxå! Kram sålänge! :)
Uppdatering. Fick en förfrågan om lite info om LCHF. Det finns massor av bra informationssidor och bloggar på nätet och jag är novis och kan inte så mycket än, därför länkar jag till några som jag hittat och som jag tycker är informativa och bra. :)
http://www.kostdoktorn.se/lchf/
http://www.lchfrecept.com/Links.aspx?c=2010
http://www.alltforforaldrar.se/56kilo/lchf-for-dummies/
Ge gärna förslag på fler bloggar och sidor som DU tycker är bra! :)

LCHF Vaniljglass

Publicerad 2012-03-05 13:42:07 i Bakverk och desserter

Försvinnande gott!
Vaniljglass LCHF

4 st ägg
4 dl grädde
1 dl Sukrin Melis (florsocker)
1/2 tsk vaniljpulver
1-2 tsk Sukrin (strösocker), kan uteslutas om man vill minska sötman.

Det här receptet går bra att använda sig av både till glassmaskin, likväl som om du ingen har. 

Gör så här:

Dela äggen i vitor och gulor med stor omsorg. Vispa Sukrin Melis (florsockret) tillsammans med gulorna till fluffigt vitt. Blanda sedan ner vaniljpulver och ev 1 tsk av Sukrinet (strösockret).
Vispa vitorna till ett fast skum, det ska gå att vända bunken upp och ner utan att de rinner ut. Ren bunke och redskap utan minsta lilla fett på, gärna kalla sådana eller att ställa sig svalt gör att äggvitevispningen med säkerhet blir lyckad.
Grädden vispas fast och fin i en egen bunke, ev tillsammans med 1 tsk Sukrin (strösocker). Därefter vänds äggulesmeten ner i grädden och sist går allt ner i äggvitorna genom att vändas ner med hjälp av en slickepott.
För dig som har en glassmaskin så kör du den där och jag som ingen har fick lägga min i en form i frysen. Men jag tog ut den och rörde om vid flera tillfällen för att få så fin konsistens som möjligt på glassen. Glassen behöver minst tre timmar på sig för att frysa till.

Hemgjord Bregott!

Publicerad 2012-03-05 13:40:33 i Allmänt

Hemgjord Bregott

Bregott

Hemgjort Bregott.

Ett recept på hemmagjort bregott utan tillsatser och betydligt lägre kilopris än i butikerna. Kostar ungefär 35:- för 1,5 kilo.

Liten sats:

  • 2 hg Smör, saltat
  • 2 dl Rapsolja
  • 2 dl Vatten

Stor sats:

  • 500 gr Smör
  • 5 dl Rapsolja
  • 5 dl Vatten

Låt smör, olja och vatten stå i en bunke över natten i rumstemperatur. Vispa sen tills allt är väl blandat. För fastare konsistens använd lite mindre vatten. Går bra att frysa in.

Det här receptet hittade jag här:

http://web.comhem.se/~u98400668/recept.html

LCHF Hamburgerbröd

Publicerad 2012-03-05 13:35:30 i Matbröd

LCHF Hamburgerbröd    1 ägg  1 dl vatten  1 dl riven ost  1 dl pofiber  1 msk fiberhusk  1/2 tsk bakpulver  salt  sesamfrö     Gör så här   Blanda allt utom sesamfrön  låt svälla i 20 min  Forma 2 st bullar och tryck dit sesamfrö på toppen  Grädda i ugnen 200 grader i 20 min.

LCHF Hamburgerbröd


1 ägg
1 dl vatten
1 dl riven ost
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
salt
sesamfrö 

Gör så här 
Blanda allt utom sesamfrön
låt svälla i 20 min
Forma 2 st bullar och tryck dit sesamfrö på toppen
Grädda i ugnen 200 grader i 20 min.

Hallontårta

Publicerad 2012-03-05 13:33:21 i Bakverk och desserter

LCHF Hallontårta    Bottnar  4 äggvitor  300 g sötmandel    Fyllning  2 dl hallon  4 dl vispad grädde  1 äggvita  1 tsk vaniljpulver  Ev sötning    Gör så här    Sätt ugnen på 175 grader.  Vispa äggvitorna till hårt skum. Finhacka eller mixa sötmandeln och vänd ner den i sötmandeln. Forma till två tunna bottnar och grädda i mitten på ugnen 10-15 minuter.    Vispa grädden och äggvitan tillsammans tills de fått en stadig konsistens. Blanda hälften med grädden med bären och fördela på tårtbottnarna. Bred ut resterande grädde över bärgrädden. Dekorera, jag använde färska hallon.    Smakerna mår bra av att tårtan får stå och dra ett par timmar men den kan serveras direkt om man vill.

LCHF Hallontårta


Bottnar
4 äggvitor
300 g sötmandel

Fyllning
2 dl hallon
4 dl vispad grädde
1 äggvita
1 tsk vaniljpulver
Ev sötning

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Finhacka eller mixa sötmandeln och vänd ner den i sötmandeln. Forma till två tunna bottnar och grädda i mitten på ugnen 10-15 minuter.

Vispa grädden och äggvitan tillsammans tills de fått en stadig konsistens. Blanda hälften med grädden med bären och fördela på tårtbottnarna. Bred ut resterande grädde över bärgrädden. Dekorera, jag använde färska hallon.

Smakerna mår bra av att tårtan får stå och dra ett par timmar men den kan serveras direkt om man vill.

Nästa gång ska jag nog ha sötning i bottnarna oxå...

LCHF-semlor

Publicerad 2012-03-05 13:25:55 i Bakverk och desserter

LCHF-semlor 6 st    3 stora ägg  50 g smält smör  1 dl vispgrädde  ca 2 dl mandelmjöl  2 msk fiberhusk  1 tsk kardemumma  2 tsk bakpulver    Blanda ägg, grädde och smör. Blanda de torra ingredienserna. Rör ner i äggblandningen och låt stå i 10-15 min. Klicka smeten i 6 stora muffinsformar och grädda i 175 grader i 20-25 minuter.    Mandelmassa    Ca 100 g mandelmjöl  1 äggvita  1-2 msk sukrin  1-2 msk vispgrädde    Blanda mandelmjöl, äggvita, sukrin och vispgrädde till lagom konsistens. Ta mer vispgrädde om mandelmassan blir för torr.    Skär av toppen, gröp en grop och fyll med mandelmassa. Spritsa på massor av grädde, lägg på locket och pudra över sukrin melis (florsocker). :)    Supergott! Blev som muffins i konsistensen. :D  Tagga fotoLägg till platsRedigera
LCHF-semlor 6 st

3 stora ägg
50 g smält smör
1 dl vispgrädde
ca 2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver

Blanda ägg, grädde och smör. Blanda de torra ingredienserna. Rör ner i äggblandningen och låt stå i 10-15 min. Klicka smeten i 6 stora muffinsformar och grädda i 175 grader i 20-25 minuter.

Mandelmassa

Ca 100 g mandelmjöl
1 äggvita
1-2 msk sukrin
1-2 msk vispgrädde

Blanda mandelmjöl, äggvita, sukrin och vispgrädde till lagom konsistens. Ta mer vispgrädde om mandelmassan blir för torr.

Skär av toppen, gröp en grop och fyll med mandelmassa. Spritsa på massor av grädde, lägg på locket och pudra över sukrin melis (florsocker). :)

Supergott! Blev som muffins i konsistensen. :D

Sussis färsbiffar med blomkålsmos

Publicerad 2012-03-05 13:14:31 i Matigt!

Sussis färsbiffar med blomkålsmos    Färsbiffar ca 20 st.    500 g köttfärs, jag valde nötfärs 20%  1 finhackad gul lök  1 ägg  1 dl vispgrädde  1 msk fibrex  2 msk pofiber  salt och peppar, ev andra goda kryddor, ex grillkrydda, paprikapulver, örtkryddor etc.  smör    Gör så här: Blanda ihop grädden med pofiber, fibrex och kryddor. Låt svälla i minst 15 minuter. Hacka under tiden löken fint. Blanda köttfärs, lök och ägg i en skål, tillsätt gräddblandningen och rör ihop till en jämn smet. Forma biffar i handen (fukta händerna med kallt vatten innan) och lägg i stekpanna med smör. Stek ca 1-2 minuter på varje sida.

Sussis färsbiffar med blomkålsmos


Färsbiffar ca 20 st.

500 g köttfärs, jag valde nötfärs 20%
1 finhackad gul lök
1 ägg
1 dl vispgrädde
1 msk fibrex
2 msk pofiber
salt och peppar, ev andra goda kryddor, ex grillkrydda, paprikapulver, örtkryddor etc.
smör

Gör så här: Blanda ihop grädden med pofiber, fibrex och kryddor. Låt svälla i minst 15 minuter. Hacka under tiden löken fint. Blanda köttfärs, lök och ägg i en skål, tillsätt gräddblandningen och rör ihop till en jämn smet. Forma biffar i handen (fukta händerna med kallt vatten innan) och lägg i stekpanna med smör. Stek ca 1-2 minuter på varje sida.

Microbröd

Publicerad 2012-03-05 13:10:01 i Matbröd

Gjorde LCHF-bröd i micron men det var så gott så jag åt nästan upp hela innan jag kom på att man kanske skulle lägga upp receptet här. :) Jag vek det dubbelt med ost och smör emellan, det mest brödlika jag smakat! :)    1 dl mandelmjöl  1 ägg  lite salt  ca 25 g smält smör, kesella eller cream cheese, jag hade ca 2 msk philadelphiaost    Vispa ägget i en tallrik, tillsätt resten och mosa ihop med en gaffel. Micra i 2-3 minuter på högsta. Supermums! :)  Gjorde LCHF-bröd i micron men det var så gott så jag åt nästan upp hela innan jag kom på att man kanske skulle lägga upp receptet här. :) Jag vek det dubbelt med ost och smör emellan, det mest brödlika jag smakat! :)    1 dl mandelmjöl  1 ägg  lite salt  ca 25 g smält smör, kesella eller cream cheese, jag hade ca 2 msk philadelphiaost    Vispa ägget i en tallrik, tillsätt resten och mosa ihop med en gaffel. Micra i 2-3 minuter på högsta. Supermums! :)
Gjorde LCHF-bröd i micron men det var så gott så jag åt nästan upp hela innan jag kom på att man kanske skulle lägga upp receptet här. :) Jag vek det dubbelt med ost och smör emellan, det mest brödlika jag smakat! :)

1 dl mandelmjöl
1 ägg
lite salt
ca 25 g smält smör, kesella eller cream cheese, jag hade ca 2 msk philadelphiaost

Vispa ägget i en tallrik, tillsätt resten och mosa ihop med en gaffel. Micra i 2-3 minuter på högsta. Supermums! :)

LCHF-pizza à la Mariann

Publicerad 2012-03-05 13:07:07 i Matigt!

LCHF – PIZZA à la Mariann (jag använde grädde istället för vatten, annars är all text snodd rakt av från http://mariannslchf.se/marianns-variant-av-lchf-pizza/)    Som INTE smakar omelett eller är degig.    för 1 pizzabotten:    1 ägg  1 msk grädde  0,5 dl kokosnötsmjöl  1 tsk fiberhusk  0,5 tsk bakpulver  1 msk smulad oregano och/eller basilika  1/4 tsk salt    Gör så här:    Vispa ägg fluffigt i några minuter, tillsätt grädde och blanda. Blanda de torra ingredienserna och blanda väl runt. Låt svälla i 5 min. Lägg degklumpen på bakplåtspapper och kavla ut den med ett bakplåtspapper över degen, eller tryck ut den till lämplig tjocklek och storlek. Grädda i 200 grader i ca 7 minuter.  (Pizzabottnarna här kan styckfrysas med smörgåspapper emellan, bara att ta fram och tina dem lite lätt, lägga på det gottiga och grädda vidare.)  Ta ut pizzabottnen och sänk temperaturen till 175 och lägg på tomatsås/tomatpuré. Köttfärsklickar eller tonfisk, lökringar, paprikaringar mm mm. Här sätter bara fantasin stopp. Avsluta med rikligt med riven fet ost över och grädda i 175 ca 10 min. Strö oregano över innan servering.     Jag hoppade över det på denna (strö över oregano) och toppade min pizza med tonfisk, paprika, champinjoner och purjolök. :)

LCHF – PIZZA à la Mariann (jag använde grädde istället för vatten, annars är all text snodd rakt av från
http://mariannslchf.se/marianns-variant-av-lchf-pizza/)

Som INTE smakar omelett eller är degig.

för 1 pizzabotten:

1 ägg
1 msk grädde
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 tsk fiberhusk
0,5 tsk bakpulver
1 msk smulad oregano och/eller basilika
1/4 tsk salt

Gör så här:

Vispa ägg fluffigt i några minuter, tillsätt grädde och blanda. Blanda de torra ingredienserna och blanda väl runt. Låt svälla i 5 min. Lägg degklumpen på bakplåtspapper och kavla ut den med ett bakplåtspapper över degen, eller tryck ut den till lämplig tjocklek och storlek. Grädda i 200 grader i ca 7 minuter.
(Pizzabottnarna här kan styckfrysas med smörgåspapper emellan, bara att ta fram och tina dem lite lätt, lägga på det gottiga och grädda vidare.)
Ta ut pizzabottnen och sänk temperaturen till 175 och lägg på tomatsås/tomatpuré. Köttfärsklickar eller tonfisk, lökringar, paprikaringar mm mm. Här sätter bara fantasin stopp. Avsluta med rikligt med riven fet ost över och grädda i 175 ca 10 min. Strö oregano över innan servering. 

Jag hoppade över det på denna (strö över oregano) och toppade min pizza med tonfisk, paprika, champinjoner och purjolök. :)

Kycklinggryta med blomkålsris

Publicerad 2012-03-05 13:04:45 i Matigt!

Sussis LCHF kycklinggryta med blomkålsris :-) 3-4 port.    Tyvärr är min kamera kass så allt ser blekt och äckligt ut. :( Men det är supergott, lovar! :D    2 kycklingfiléer  1 gul lök  1 röd paprika  6 färska champinjoner  1 hönsbuljongtärning  2 dl passerade tomater  2 dl laktosfri creme fraiche  smör  salt, vitpeppar, basilika    Gör så här:    Grovhacka löken, strimla paprikan, skiva champinjonerna och fräs sedan alltihopa i smör. Dela kycklingen i mindre bitar och låt det sedan fräsa tillsammans med grönsakerna. Krydda. Tillsätt buljongtärningen, häll i tomaterna och creme fraiche. Låt puttra några minuter medan du fräser upp blomkål riven på grova sidan av rivjärnet.Smaka av med salt, peppar och basilika. Servera grytan till blomkålsriset. Ät och njut! :)
Sussis LCHF kycklinggryta med blomkålsris :-) 3-4 port.

Tyvärr är min kamera kass så allt ser blekt och äckligt ut. :( Men det är supergott, lovar! :D

2 kycklingfiléer
1 gul lök
1 röd paprika
6 färska champinjoner
1 hönsbuljongtärning
2 dl passerade tomater
2 dl laktosfri creme fraiche
smör
salt, vitpeppar, basilika

Gör så här:

Grovhacka löken, strimla paprikan, skiva champinjonerna och fräs sedan alltihopa i smör. Dela kycklingen i mindre bitar och låt det sedan fräsa tillsammans med grönsakerna. Krydda. Tillsätt buljongtärningen, häll i tomaterna och creme fraiche. Låt puttra några minuter medan du fräser upp blomkål riven på grova sidan av rivjärnet.Smaka av med salt, peppar och basilika. Servera grytan till blomkålsriset. Ät och njut! :)

Sussis frukostoopsies

Publicerad 2012-03-05 13:01:21 i Matbröd

Sussis frukostoopsies    3 äggvitor  3 äggulor  100 g philadelphiaost  1/2 dl mandelmjöl  1 dl riven ost  salladskrydda    Vispa äggvitorna hårt. Vispa ihop resten i en annan skål och vänd sedan försiktigt ner i äggvitorna. Klicka ut 6 st på bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 150 grader i 25-30 minuter. Jättegott med smör, ost och skinka till frukostteet! :) Mandelmjölet gör att det blir en lite
Sussis frukostoopsies

3 äggvitor
3 äggulor
100 g philadelphiaost
1/2 dl mandelmjöl
1 dl riven ost
salladskrydda

Vispa äggvitorna hårt. Vispa ihop resten i en annan skål och vänd sedan försiktigt ner i äggvitorna. Klicka ut 6 st på bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 150 grader i 25-30 minuter. Jättegott med smör, ost och skinka till frukostteet! :) Mandelmjölet gör att det blir en lite "brödigare" känsla.

LCHF Chokladmousse

Publicerad 2012-03-05 12:59:28 i Bakverk och desserter

LCHF Chokladmousse   4 port.    100g 86% mörk choklad  3 dl grädde  2,5 msk sukrin melis  3 små äggulor    Smält chokladen. Vispa grädden med sukrin melis. Häll ner den smälta chokladen i grädden under vispning (med elvisp). Sist i med äggulor. Spritsa i 4 glas.

LCHF Chokladmousse
4 port.


100g 86% mörk choklad
3 dl grädde
2,5 msk sukrin melis
3 små äggulor

Smält chokladen. Vispa grädden med sukrin melis. Häll ner den smälta chokladen i grädden under vispning (med elvisp). Sist i med äggulor. Spritsa i 4 glas.

LCHF Scones

Publicerad 2012-03-05 12:56:18 i Matbröd

LCHF Scones 6 st    2,5 dl pofiber  2 tsk bakpulver  1 krm kanel/kardemumma  1 msk fibrex eller ½ msk fiberhusk  salt efter smak  4 ägg  1 dl grädde  ½ dl creme fraiche    Ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, grädde och creme fraiche. Blanda ihop de torra ingredienserna i en annan skål. Rör i äggsmeten och låt svälla en kvart. Klicka ut runda bullar på en plåt. Baka i mitten av ugnen tills gyllene, ca 15 min.
LCHF Scones 6 st

2,5 dl pofiber
2 tsk bakpulver
1 krm kanel/kardemumma
1 msk fibrex eller ½ msk fiberhusk
salt efter smak
4 ägg
1 dl grädde
½ dl creme fraiche

Ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, grädde och creme fraiche. Blanda ihop de torra ingredienserna i en annan skål. Rör i äggsmeten och låt svälla en kvart. Klicka ut runda bullar på en plåt. Baka i mitten av ugnen tills gyllene, ca 15 min.

Oopsies

Publicerad 2012-03-05 12:54:28 i Matbröd

Oopsies 6 st    3 ägg delade i vita och gula  ca 100 g philadelphiaost  en nypa salt    Vispa äggvitorna så hårt att det går att vända på bunken utan att det rinner ut.  Vispa ihop äggulorna med philadelphiaosten och ev. valfri smaksättning, tex riven ost, örter, vanilj, kanel, kardemumma, smaksatt philadelphia etc.  Vänd försiktigt ner i äggvitorna och klicka sedan ut 6 st på en plåt med bakplåtspapper.  Grädda i 150 grader i ca 25-30 minuter.    Smakar som vitt bröd och går att smaksätta och variera i det oändliga. Använd som smörgås, tårtbotten, pizzabotten etc. Bara fantasin sätter gränserna!

Oopsies 6 st


3 ägg delade i vita och gula
ca 100 g philadelphiaost
en nypa salt

Vispa äggvitorna så hårt att det går att vända på bunken utan att det rinner ut.
Vispa ihop äggulorna med phjiladelphiaosten och ev. valfri smaksättning, tex riven ost, örter, vanilj, kanel, kardemumma, smaksatt philadelphia etc.
Vänd försiktigt ner i äggvitorna och klicka sedan ut 6 st på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 150 grader i ca 25-30 minuter.

Smakar som vitt bröd och går att smaksätta och variera i det oändliga. Använd som smörgås, tårtbotten, pizzabotten etc. Bara fantasin sätter gränserna!

Broccoligratäng

Publicerad 2012-03-05 12:44:50 i Matigt!

Broccoligratäng, här med rostbiff :) Den blev lite lös men smakar väldigt bra :)    2-4 portioner    1 broccoli  8 champinjoner i klyftor  5 cm purjolök i tunna strimlor  1-2 klyftor vitlök  1 dl riven (lagrad) ost  3 dl grädde  salt, vitpeppar, svartpeppar    Koka ihop hälften av grädden så den tjocknar tillsammans med purjo, vitlök, salt och peppar.  Stek champinjonerna lätt. Salta, peppra efter smak.  Smöra lagom stor form.  Späd den hopkokta grädden med återstående till lämplig tjocklek (efter smak). Blanda i den rivna osten. Häll över broccolin och svampen. Gratinera i ugnen i 225 grader i 15-20 minuter.
Broccoligratäng, här med rostbiff :) Den blev lite lös men smakar väldigt bra :)

2-4 portioner

1 broccoli
8 champinjoner i klyftor
5 cm purjolök i tunna strimlor
1-2 klyftor vitlök
1 dl riven (lagrad) ost
3 dl grädde
salt, vitpeppar, svartpeppar

Koka ihop hälften av grädden så den tjocknar tillsammans med purjo, vitlök, salt och peppar.
Stek champinjonerna lätt. Salta, peppra efter smak.
Smöra lagom stor form.
Späd den hopkokta grädden med återstående till lämplig tjocklek (efter smak). Blanda i den rivna osten. Häll över broccolin och svampen. Gratinera i ugnen i 225 grader i 15-20 minuter.

Frito Mallorquin

Publicerad 2012-03-05 12:42:52 i Matigt!

Cathrine Schücks recept från boken LCHF för tjejer - Supermaten på medelhavsvis.    Frito Mallorquin    2-4 portioner    250 g fryst, tinad kycklinglever  1 stor röd paprika (eller två mindre)  200 g gröna ärtor  1 stor gul lök  4 ägg  smör eller olja till stekning  salt och peppar    Finhacka lök och paprika och låt dem långsamt smälta på svag värme i smör eller olja. Peta undan löken och fräs sedan kycklingbitarna, skurna i mindre bitar i samma panna.    Rör till sist ner ärtorna och låt det hela bli ätvarmt igen. Smaka av med salt och peppar. Stek äggen separat och servera tillsammans.
Cathrine Schücks recept från boken LCHF för tjejer - Supermaten på medelhavsvis.
Även bilden är tagen därifrån.

Frito Mallorquin

2-4 portioner

250 g fryst, tinad kycklinglever
1 stor röd paprika (eller två mindre)
200 g gröna ärtor
1 stor gul lök
4 ägg
smör eller olja till stekning
salt och peppar

Finhacka lök och paprika och låt dem långsamt smälta på svag värme i smör eller olja. Peta undan löken och fräs sedan kycklingbitarna, skurna i mindre bitar i samma panna.

Rör till sist ner ärtorna och låt det hela bli ätvarmt igen. Smaka av med salt och peppar. Stek äggen separat och servera tillsammans.

LCHF bröd med frön

Publicerad 2012-03-05 12:39:25 i Matbröd

Ett gott och mättande bröd bakat utan mjöl!    2 msk fibrex eller fiberhusk  1 3/4 dl skalade sesamfrön  2 msk krossade linfrön  ½ dl solrosfrön  2 tsk bakpulver  2 dl riven ost  3 st ägg    Blanda allt i en bunke, äggen sist och låt det stå i minst 15 min, gärna mer. Rör degen smidig. Bred sedan ut degen på ett bakplåtspapper. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Skär brödet i lämpliga bitar innan det kallnat helt.

Ett gott och mättande bröd bakat utan mjöl!


2 msk fibrex eller fiberhusk
1 3/4 dl skalade sesamfrön
2 msk krossade linfrön
½ dl solrosfrön
2 tsk bakpulver
2 dl riven ost
3 st ägg

Blanda allt i en bunke, äggen sist och låt det stå i minst 15 min, gärna mer. Rör degen smidig. Bred sedan ut degen på ett bakplåtspapper. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Skär brödet i lämpliga bitar innan det kallnat helt.

Thomas fläskkarréwok

Publicerad 2012-03-05 12:37:10 i Matigt!

Dagens LCHF hopkok som min man slängde ihop. :-) Fläskkarré i bitar, champinjoner, gröna ärter och wokgrönsaker. :-) Smör till stekningen. :P Gottigt!
Dagens LCHF hopkok som min man slängde ihop. :-) Fläskkarré i bitar, champinjoner, gröna ärter och wokgrönsaker. :-) Smör till stekningen. :P Gottigt!

LCHF för dummies

Publicerad 2012-03-05 05:13:59 i Allmänt

Hallå folket! Mitt första inlägg då... Susanne heter jag, 40+, boende i Sundbyberg, från Östergötland från början.
Susanne heter jag, trevligt att råkas! :)
Jag är relativt ny på det här med LCHF men tänkte att jag skulle försöka lägga upp lite recept här som jag har provat och som jag gillar. En del har jag hittat på andras bloggar och receptsamlingar och en del har jag modifierat lite efter eget huvud och ytterligare en del är eget påhitt. :) Det finns redan en hel del bloggar med LCHF-recept men det kan aldrig bli för många anser jag.
Nu är det mitt i natten (eller egentligen tidig morgon) och jag är trött, så jag skriver mer imorgon...

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela