I Sussis skafferi

Matbloggstoppen

Kladdkaka med vaniljsmetana!

Publicerad 2013-10-13 15:58:00 i Bakverk och desserter

Hade slut på grädde när jag skulle äta en bit kladdkaka. Katastrof! Eller? Nä, jag blandade en tesked sukrin och 1/4 tesked vaniljpulver i en dl smetana. Blev väldigt fräscht och gott! Receptet på kladdkakan kommer ursprungligen från 56kilo och är den godaste kladdkaka jag ätit. :)

Ingredienser:
4 ägg
1 tsk vaniljpulver
1 dl sukrin
200 g smör
200 g mörk choklad (minst 70%, jag använde Lindts 86%)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smör och choklad på svag värme i en kastrull.
3. Vispa under tiden ägg, vanilj och sukrin riktigt pösigt.
4. Häll chokladblandningen i äggblandningen och vispa lite till.
5. Häll chokladsmeten i en springform och grädda i mitten av ugnen i ca 6-7 minuter.
6. Ställ in i kylskåp en liten stund.
7. Servera med en klick grädde och valfria bär.

LCHF lasagne med aubergine, champinjoner och bacon.

Publicerad 2013-10-09 20:30:00 i Matigt!

 
Jag tänkte göra en vegetarisk canneloni ikväll från ett recept som jag hittade här: Erikas LCHF till vardag och fest.
Jag gjorde pastan exakt som det står i hennes recept men mina plattor blev lite konstiga så jag gjorde en lasagne av alltihop istället. Jag använde Valios laktosfria cream cheese istället för ricotta. Och så lade jag till ett paket bacon i grönsaksröran. Så det blev inte vegetariskt ändå! :)
 
Superdupergott blev det!
 
Pasta:
4 ägg
1 dl vatten
0,5 dl fiberhusk
2 msk kokosnötsmjöl
1 tsk salt

Grönsaksröra:
1 aubergine
250 g champinjoner
100 g cream cheese (en halv burk typ Philadelphia)
1 pkt bacon
Salt och svartpeppar

Tomatsås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 tsk torkad basilika
Salt och svartpeppar

Topping och mellan:
Ostskivor av din favoritost att lägga mellan och ovanpå. Jag använde Prästost.

Gör så här:
Pasta: Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ihop ägg och vatten i en annan skål. Använd elvisp och vispa långsamt ner vätskan i fiberhuskblandningen. Häll sedan ut smeten på två bakplåtspapper, lägg plastfolie över och kavla ut tunt. Ta bort plastfolien och tillaga i ca 10 minuter i 150 grader. Ta ut och skär pastan i 12 st lasagneplattor. Hit kan förberedas i förväg och förvaras i kylskåpet eller frysas in.

Fyllning: Skär auberginen i små tärningar, salta och lägg i ett durkslag minst 30 minuter. Skiva champinjonerna i små bitar. Skär baconet i små bitar. Stek champinjoner, bacon och aubergine, smaka av med salt och peppar. Ta av från värmen och rör ner cream cheese. Låt svalna något.

Tomatsås: Finhacka löken och fräs i smör tillsammans med pressad vitlök. Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och peppar. Låt såsen koka utan lock i ca 20 minuter.

Varva grönsaks/baconröra, tomatsås, lasagneplattor och ostskivor i en ugnsform.  Avsluta med ett lager ost. Gratinera i ca 25 minuter i 200 grader.
 

LCHF-frallor med chiafrön

Publicerad 2013-10-07 17:38:00 i Matbröd

Hoho! Tänkte kombinera LCHF med periodisk fasta (5:2) och på min första fastedag ställer jag mig och bakar LCHF-frallor. Yey! De får åka direkt ner i frysen utan att passera gå (min mage alltså). Inspirationen till dessa hittade jag hos Hannah Bengtzén.  Det doftar fantastiskt så hoppas de blev goda! Jag hade ingen yoghurt eller mandelmjöl hemma så jag bytte ut mot grädde och kokosmjöl. Och så tog jag kokosolja istället för smör och chiafrön istället för linfrön. :P
 
 
Ingredienser:
 
2 ägg
2 dl grädde
3 msk smält kokosolja
1,5 dl pofiber
3 msk kokosmjöl
2,5 tsk bakpulver
1,5 msk fiberhusk/psyllium
0,5 tsk salt
2 msk chiafrön
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen pösiga och ha sedan i grädden och det smälta kokosfettet. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ner det i äggblandningen. Låt svälla ca fem minuter.
 
Fukta händerna och forma sex st runda bullar av smeten. Lägg ut dem på bakplåtspappersklädd plåt. Om du vill kan du strö över lite frön, eller varför inte riven ost? Gräddas i mitten av ugnen ca 15 minuter.
 

Blomkål/broccoligratäng med kyckling och chorizo

Publicerad 2013-10-02 20:37:00 i Matigt!

Japp, det blev gratäng idag igen! Har ju kommit på ett så enkelt sätt att fixa äggstanningen till gratängen. Varför hade jag inte tänkt på det tidigare, att det bara är att röra ner ett par ägg? Jag använder två stycken för att det inte ska bli för löst haha!
 
 
 
Idag blev det en variant med kyckling och chorizo. Hittade en så fantastisk korv på nya Coop här i Hallonbergen!
 
 
 
Började med att förbereda lite.
 
 
Koka blomkål och broccoli lite lätt och lägg i en ugnsfast form. Skala och hacka en gul lök, choppa upp en röd paprika och lite god chorizokorv. Skär två kycklingfiléer i bitar. Fräs alltihopa (utom broccoli/blomkål) i en stekpanna i smör eller kokosolja. Pressa en solovitlök över och krydda med salt och peppar. Häll på ca 3 dl fet grädde och låt puttra en stund. Ta pannan från plattan och rör ner två ägg. Häll sedan alltsammans över blomkålen och broccolin i den ugnsfasta formen. Stoppa in i mitten av ugnen i ca 25 minuter, Ta sedan ut gratängen och lägg på lite god ost. Jag valde prästost. In i ugnen i ca 10 minuter till. Klart! Sanslöst gott...
 
 
 
 
 
 
 
 

Zucchinigratäng med bacon och paprika!

Publicerad 2013-10-01 21:05:00 i Matigt!

Slängde ihop en liten gratäng av det jag hade hemma. Supergott blev det!

Ingredienser:

1 liten zucchini
1 röd paprika
½ gul lök
1 pkt bacon
3 dl vispgrädde
2 ägg
½ solovitlök
smör eller kokosfett att steka i
vitpeppar och paprikakrydda
prästost till gratinering

Sätt ugnen på 200 grader. Skär zucchinin i skivor, hacka löken, strimla paprikan och skär baconet i bitar. Fräs alltihopa i smör eller kokosolja i en stekpanna och krydda med vitlök, peppar och paprikakrydda. Något extra salt behövs inte då baconet är ganska salt i sig.

Häll på 3 dl grädde och låt allt puttra en liten stund. Ta från plattan och rör ner två ägg i blandningen. Häll ner alltihopa i en ugnsfast form och grädda mitt i ugnen i ca 35-40 minuter. Lägg på osten den sista kvarten.

Mums fillibabba! :D


Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela